Vätgas – utsläpp blir till gröna bränslen 

2024.05.08

Svenska industrier och värmeverk släpper årligen ut 35 miljoner ton koldioxid som kommer från förbränning av biobränslen. En restprodukt som kan bli en värdefull resurs. Genom att fånga in och kombinera denna koldioxid med vätgas kan nya E-bränslen produceras – och här kan Sverige bli världsledande.

Vi kan konstatera att vätgas ska spela en viktig roll i den gröna omställning och att det är ett kraftpaket som kan användas mycket mer än den gör idag. Mats Wang-Hansen, Marknadschef för industri- och byggdivisionen på COWI i Sverige, ser ett användningsområde där Sverige kan ta en unik position i världen - produktionen av E-bränslen.

Mats Wang-Hansen 

− I Sverige har vi väldigt mycket grön koldioxid, detta ger oss en unik position i världen och det är en resurs som vi bör ta vara på mer. När vi pratar om vätgasens roll i omställningen är det här jag ser störst potential och Sverige kan visa vägen för resten av världen, säger han.

Fånga grön koldioxid

I Sverige släpper industrier och värmeverk ut 35 miljoner ton grön koldioxid varje år. Men detta menas utsläpp som kommer från biogena råvaror, alltså förbränning av växter, matavfall, rester från skogsindustrin eller slam från reningsverk. Genom CCS, det vill säga koldioxidinfångning i de anläggningar som står för dessa utsläpp, kan dessa utsläpp användas för att producera nya bränslen. 

E-bränslen framställs genom att kombinera koldioxid med vätgas som producerats med förnybar el via elektrolys. Vätgasen reagerar med koldioxiden och bränslen som ammoniak, syntetisk diesel, flygfotogen och metanol uppstår. Produkterna är hållbara alternativ till fossila bränslen och de kan till exempel användas inom sjö- och luftfart. 

Tydliga ramverk behövs

En utmaning idag är att kostnaden för att producera e-bränsle fortfarande är relativt hög jämfört med fossila bränslen.  Men det finns pågående projekt som pekar på en tydlig framtid i tekniken. Ett exempel är Svenska Liquid Wind som i Örnsköldsvik bygger en första anläggning för infångning av Koldioxid från ett värmeverk i Örnsköldsvik med syftet att göra e-metanol.

− För det första är det viktigt att fler industrier och värmeverk fattar beslut om att satsa på CCS så att vi kan fånga in vår gröna koldioxid. För det andra måste vi skala upp produktionen av grön vätgas och inom båda dessa områden behövs det statligt ekonomiskt stöd för att svenska företag ska våga investera.

− Vi behöver subventioner som riktas brett med avsikten att jämna ut kostnadsskillnaden mellan fossila bränslen och gröna e-bränslen. Över tid kan dessa subventionen minska i takt med att straffet för koldioxidutsläpp blir högre och eftersom teknikerna för framställning av e-bränslen kommer bli billigare.

Vad är COWIs roll?

− Vi har den expertis och dessutom de erfarenheter från projekt världen över som behövs för att vara med och konstruera och bygga anläggningar för både CCS och vätgasproduktion, säger Mats Wang Hansen och betonar att det är viktigt att kunna se utvecklingen ur kundens perspektiv.

− En viktig styrka är att förstå det tekniska, regulatoriska, ekonomiska och politiska landskapet som våra kunder måste navigera för att genomföra omställningen. Och vi hjälper dem fram till den bästa tekniska lösningen men även till att se hur de bäst kan utnyttja det ramverk som finns, vilka regler de måste följa och vilka subventioner de kan dra nytta av. Enkelt utryckt kan vi hjälpa till att ta rätt investeringsbeslut med lägre risk snabbare.

Kontakta oss

Mats Wang-Hansen
Senior Market Director
Industry and Buildings, Sweden

Tel: +46 108501991